Strah pred možem

STRAH PRED MOŽEM

Spoštovana gospa M.Ritchie,opisala vam bom svoj problem,če mi boste lahko svetovali,prisrčna hvala in najlepši pozdrav.

Z možem sva stara okoli 60 let,oba intelektualca,brez otrok.Muči me njegova posesivnost,ljubosumje,ignoranca vsega,kar
se nanaša name.O ločitvi noče niti slišati,češ,da sva tako uspešen in znan par,da si tega nikakor ne moreva privoščiti.Mož
je do mene hladen in nedostopen.V zakonu sva 20 let,on je bil ločen,ko sva se spoznala.Ima tri hčerke,ki so na moji strani.
Ko sva z možem v družbi, je vljuden, ponosen name....čim greva domov, pa aroganten, posmehljiv, nedostopen. Nameravam
ga zapustiti, kljub njegovi vztrajni tezi,da ne bo nikdar podpisal ločitvenega postopka.Oba sva še v delovnem razmerju,
zdrava,delavna....a med nama ni ničesar več,kar bi naju povezovalo.sama sem se že dobrih 8 let trudila,mu ugajala,sledila
vsaki njegovi nečimrnosti,toda ni se spremenil niti za milimeter.Grozi mi z maščevanjem,če ga zapustim. MORAM 
PRIZNATI, DA SE GA FIZIČNO BOJIM. Svetujte mi,kaj naj naredim,kakšen naj bo moj prvi in naslednji koraki,saj z njim
enostavno ne morem več zdržati po isto streho.

Lep pozdrav, Nada


Odgovor:

Spoštovana gospa Nada,

Najlepše se vam zahvaljujem za vaše vprašanje saj daje možnost, da tudi drugi ljudje odkrijejo nove poglede na problematiko zakona, ki to v resnici ni.

Mož:žena odnosti obstojijo lahko le na na temeljih enakopravnosti obeh partnerjev. Žena ali mož ni lastnina enega ali drugega. Med partnerji mora biti prava stična točka kot je spoštovanje, zaupanje in ljubezen. Biti v partnerstvu pa naj bi pomenilo, da je življenje v dvoje boljše in ne slabše za srečnejše življenje v prihodnosti. V nobenem dobrem partnerstvu ni prostora za odnos "vladar-suženj."

Ko berem vaše pismo, imam občutek, kot da ste ohrameli, kapitulirali in kot da nimate moči in volje za vajino skupno bodočnost. Očitno ne vidite izhoda iz začaranega kroga, ki ste ga opisali.

Moj nasvet je kratek in zavedam se, da teoretično zveni dokaj enostavno. Če sami ne najdete moči za odločilni , neizogibni korak da rešite svojo zatrto osebnost, poiščite strokovno pomoč, seveda brez moževe vednosti.

Čimprej morate najti pot in način, da mož, ki vas dejansko čustveno izlorablja dan za dnem, ne ostane glavna oseba, ki vam bo grenila vaše življenje. Boljšo preteklost kot si jo zaslužite ste že zapravili. Ne nadaljujete s takšnim početjem v nedogled. Kot zrela osebnost, intelektualka, finančno nedovisna oseba ste to kratkomalo zase dolžni storiti!

Če ne boste poskrbeli za sebe, boste sčasoma izgubili občutek , kar danes še razumete kaj je pravzaprav nasilno vedenje. Če ne odidete, ko še čutite, da je dosežena skrajna točka meje za žalitve, se boste vsak dan bolj prilagojevala psihološkemu trpinčenju. Moževa nasilnost se bo samo še stopnjevala, postala avtomatična in regularna. To bo ustvarjalo povečano pasivnost v vašem življenju in kaj hitro ne boste več niti zaznavali izhoda iz tovrstnih situacij. Ne bo daleč obdobje ko boste vedno bolj podobni ujeti živali, ki že dolgo ždi v kletki, ki je sicer odklenjena a se žrtev tega ne zaveda in nikoli ne poišče izhoda.

Mož vam grozi z maščevanjem, ker vas s tem ustrahuje in vas tako drži kot talko. Toda njegova grožnja ne sme biti "blokada" vašemu napredku. Premislite ali se vam lahko na kakršenkoli način maščuje in potem se na ustrezen način zavarujte.

Moževega podpisa ne potrebujete, da ga fizično zapustite. S tem, ko razmišljate, da potrebujete njegovo "privolitev" za vašo nadaljno usodo. Nikar ne dopustite, da mu z opustitvijo vaših samozaščitnih ravnanj predate moč nad vami.

Zakaj še vztrajate v zakonu, ki ga ni? Kaj vam mož pozitvnega nudi? Naredite seznam pozitivnih in negativnih razlogov za nadaljnje vztrajanje v takšni skupnosti. Odločite se, kaj je bolj pomembno za vas, duševni mir, "status quo"ali kaj tretjega? Zavedajte se, življenje je dvosmerna cesta na kateri se ljudje obzirno srečujemo, z nekaterimi tudi živimo in ne ogrožamo drug drugega. Ne potikajte se po slepi ulici, ki ne vodi nikamor. Srčno si želim, da bi čimprej našli pogum in čas, da vzpostavite kontakt z menoj in morda bova skupaj našli pot in način, da se izvijete iz primeža bolečin, prizadetosti in ogroženosti zaradi vsega, kar se vam dogaja. Ne bodite potencialna naslednja žrtev družinskega nasilja!